Historie Vrijthof 13

In Nederland en ver daarbuiten is het Maastrichtse 'Vrijthof' een begrip. De lange en bewogen geschiedenis van Maastricht laat zich ook vandaag nog op het Vrijthof goed zien. Naast de oude St. Servaaskerk en het nieuwe theater vinden we er een grote verzameling monumentale panden van uiteenlopende leeftijd en schoonheid.

Het monumentale en relatief smalle pand waar Grand Café D'n Ingel in gevestigd is, heeft een indrukwekkende pui waarin we, vlak boven de deur, een prachtig houtsnijwerk aantreffen dat een engel verbeeldt. In het stadswapen van Maastricht staat de engel centraal. Mede daarom werd de naam Grand Café D'n Ingel gekozen en is het engelenvolk in onze zaak zo ruimschoots aanwezig.

Wanneer we luisteren naar de geschiedenis die ons door de muren wordt toegefluisterd, horen we onder andere dat ons pand vanaf het jaar 1724 toebehoorde aan een militair. Ene Vaandrig Busco had de dochter van de burgemeester van Tongeren tot vrouw genomen en het pand Vrijthof 13 gekocht om plaats te bieden aan zijn toekomstige familie. We zien dat, na genoemde familie, de familie Hardy van 1772 tot 1814 eigenaar van het pand was en vervolgens de familie Coenegracht tot 1872. De namen van de twee laatstgenoemde families zijn nog altijd een begrip in Maastricht. Daarna is het een paar jaar duister, maar vanaf 1888 weten we dat ing. Van den Bergh, destijds minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid, er resideerde gedurende twee jaar.

Een dame volgde hem op. Van 1890 tot 1919 woonde de weduwe Baden-Tummers in het vier verdiepingen tellende pand. Vervolgens werd het verkocht aan parfumerie Kamm. We kunnen ons goed voorstellen hoe de dames zich in de daaropvolgende jaren met paard en wagen lieten voorrijden om een fijn Parijs parfum uit te kiezen.

afbeelding

Wie heden ten dage bij ons binnenkomt, vindt nostalgie, gezelligheid en romantiek. Bij binnenkomst wordt u vanaf het plafond, vanaf iedere muur en vanuit de meest onverwachte hoekjes door tientallen engelen begroet. Direct valt de imposante houten trap in het midden van de zaak in het oog, naast de onverwacht grote hoeveelheid zitplaatsen die u in ons etablissement aantreft.

Inmiddels maken we met D'n Ingel al meer dan 30 jaar onze geschiedenis. Het is onze droom dat er over honderden jaren met veel nostalgie wordt teruggekeken op onze rijke geschiedenis.